Horhe Luis Borhes – PARABOLA O SERVANTESU I KIHOTU

Horhe Luis Borhes – PARABOLA O SERVANTESU I KIHOTU / Kratka priča, Parabola / Kao prozni pisac, Borhes je – kako ističe A. Moroa – veliki pisac malih dela: kratkih priča, alegorija i parabola. Kratke priče obuhvaćene su zbirkama MaštarijeSveopšta istorija beščašća,  Alef

PARABOLA O SERVANTESU I KIHOTU

Sit španske zemlje, stari kraljev vojnik potražio je utehu u širokim Ariostovim prostorima, u mesečevoj dolini gde protiče vreme traćeći snove i u zlatnom kipu Mahomekoji je ukrao Montalban.

Blago se podsmehujući samom sebi, izmislio je jednog lakovernog čoveka koji je, ushićen čitanjem o čudima, pošao u potragu za junačkim podvizima i čarolijama po prozaičnim predelima koji su se zvali Toboso i Montiel.

Izgubivši bitku sa stvarnošću, sa Španijom, Don Kihot je umro u svom rodnom mestu oko 1614. godine.

Migel de Servantes nadživeo ga je vrlo malo.

Cela ta zbrka se za obojicu, za onoga koji je sanjao i onoga koji je u snu nastao, svela na sukob dva sveta: nestvarnog sveta viteških romana i prozaične španske svakodnevice  XVII veka.

Nisu ni slutili da će godine izgladiti sukob, nisu ni slutili da će Manča, Montiel i ispijena vitezova figura za buduća pokolenja biti ne manje poetična no Sinbadovi doživljaji ili široki Ariostovi prostori.

Zato što se početak i kraj književnosti susreću u mitu.

 

Klinika Devoto, januar 1955.

Horhe Luis Borhes

 

Prevod: Krinka Vidaković Petrov