Mihail Bulgakov

Mihail Afanasijevič Bulgakov (Kijev, 15. maj 1891. – Moskva, 10. mart 1940) je bio pisac, dramaturg, pozorišni reditelj, novinar i lekar.

Rukopisi ne gore! – M. A. Bulgakov

MAJSTOR I MARGARITA (citati)

Još u gimnaziji otkriva svoje brojne talente: piše pesme, crta karikature, svira klavir, peva, sastavlja usmene priče i govori ih drugima… Studirao je medicinu na Carskom univerzitetu u Kijevu.

Od 1916. do 1918. godine bio je lekar na prvoj liniji fronta, a 1920. napušta medicinu i posvećuje se pisanju. Napisao je nekoliko pozorišnih komada koji su igrani u Moskovskom hudožestvenom teatru, ali vlasti nisu odobravale njegove kritike sovjetske stvarnosti, pa su mu dela redom zabranjivana.

U svojim delima kritikovao je vlast kroz komično-groteskne situacije i zaplete pune fantastike. Posle pisma u kojem od sovjetske vlade traži dozvolu da emigrira pošto je zbog zabrane svojih dela ostao bez prihoda, javlja mu se lično Staljin i dobija posao u MHAT-u, ali su mu dela i dalje zabranjena. Prvo sovjetsko izdanje “Majstora i Margarite” objavljeno je tek posle njegove smrti, u delovima, 1966. i 1967. godine u časopisu “Moskva”. “Majstor i Margarita” ima svoj ne samo literarni, već i pozorišni i filmski život širom sveta i dan-danas.

Na širokom polju ruske književnosti u SSSR-u bio sam jedan jedinstveni književni vuk. Savetovali su mi da ofarbam krzno. Ružan savet. Bio vuk ofarban, ili ošišan, ipak ne liči na pudlicu. – M. A. Bulgakov

Borba protiv cenzure, ma kakva ona bila i uz kakvu god vlast stajala, moj je književnički dug, kao što su i pozivi za slobodu štampe. Ja sam vatreni pobornik ove slobode i smatram da ukoliko bi pisac naumio da dokazuje kako mu ona nije potrebna, bio bi poput ribe koja javno svedoči da joj voda nije potrebna. – M. A. Bulgakov