Miroslav Mika Antić – DORUČAK SA ĐAVOLOM (film)

Miroslav Mika Antić – DORUČAK SA ĐAVOLOM / Film, Citati, Zanimljivosti

DORUČAK SA ĐAVOLOM

„Sve što sam u životu radio: na filmu, u ateljeu, u pozorištu, u novinama, sve je to, u stvari, moj pesnički posao i ja na sve to gledam kao na poeziju… I na svim mojim filmovima sam izbrisao da sam ih ja režirao, već stoji napisano: Ovaj film je napravio pesnik Miroslav Antić.“ – Miroslav Mika Antić

Film „Doručak sa đavolom“ je snimljen 1971, a Mika Antić je za ovaj scenario nagrađen Zlatnom arenom u Puli. „Doručak sa đavolom“ je njegovo najznačajnije kinematografsko ostvarenje, ali se film zbog svoje izrazite kritičnosti prema ideologiji tadašnje vladajuće partije vrlo brzo našao u višedecenijskom „bunkeru“.

Priča o propasti vojvođanskog sela za vreme velike poplave 1947. godine. O ljudima, njihovim sudbinama, stradanjima, ljubavi i smrti.

Film je sniman krajem 1970. godine prema scenariju i u režiji Miroslava Antića. Snimatelj je bio Petar Latinović, a u glumačkoj ekipi učestvovali su Mira Stupica, Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Dragomir Bojanić – Gidra, Fabijan Šovagović…

Tema filma je kolektivizacija u Vojvodini pedesetih godina, otkupi u selima posle II svetskog rata.

Povodom filma, Miroslav Mika Antić je izjavio:

„Meni je veoma stalo da dokažem da Vojvodina nije samo Lala sa parčetom hleba i slanine u ruci! Ti, ljudi, Vojvođani, sudarili su se na ovom tlu sa dvema nevoljama, pre svega, sa prirodom i sami sa svojim uverenjima… Ja ne pravim film o otkupu, nego mi je otkup samo okvir, a slika su ljudi. Ne pravim film ni o poplavama iako su i one svojevrsni okvir. Na jednoj strani je priroda, na drugoj čovek…“

Jugoslovenska kinoteka je 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film „Doručak sa đavolom“.

Fotografija: Mika Antić, Petar Latinović, Pavle Vuisić i Velimir – Bata Živojinović na snimanju filma „Doručak sa đavolom“ (1971)

ZANIMLJIVOSTI SA SNIMANJA FILMA: Miroslav Mika Antić i Mira Stupica – ZALJUBLJENI PESNIK

Pročitajte više:

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)