Miroslav Mika Antić i Mira Stupica – ZALJUBLJENI PESNIK

Miroslav Mika Antić i Mira Stupica – ZALJUBLJENI PESNIK / Citati, Anegdote, Knjige, Tekst, Zanimljivosti

ZALJUBLJENI PESNIK

Naša glumica veka Mira Stupica je u svojoj memoarskoj knjizi ŠAKA SOLI zapisala: Zahvalna sam svima koji su kroz moj život prošli i ostavili svoj trag… Prvo izdanje ove knjige naše nenadmašne glumice je objavljeno 2000. godine i do sada ima četrnaest izdanja. O Miroslavu Miki Antiću je naša diva zapisala:

– Bila je skoro ponoć kada smo se te 1971. godine, posle napornog snimanja ljubavne scene sa Batom Živojinovićem u filmu Doručak sa đavolom Mike Antića, našli za stolom hotela na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prvi smo stigli Mika Antić i ja. Situacija za ćutanje od umora, tek poneka reč.

– Dobra ti je bila ljubavna scena s Batom. – Misliš – kažem. – Da. Odlična. A šta osećaš kad se ljubiš s partnerom? – Pa ne osećam ništa. Radim.

Stajala sam satima na jednoj nozi, sva sam se ukočila. Vetar je bio leden. Mislila sam kako će mi se na platnu videti crvenilo nosa.

– Jesi li sama? Imaš li nekoga? – Ne, nemam. – A ja sam zaljubljen. Smešim se. – Blago tebi. – Zaljubljen sam u tebe. – Šališ se? – Ne šalim se. Jesam.

Ćutim, ne znam šta da kažem, volim ga i moram da budem pažljiva. Uzimam ga za ruku. – Miko moj, ja sam jedva jednog genija preživela, drugog sigurno ne bih uspela.

Prećutkujem alkohol. On pije i netremice me gleda.

– Znaš, ne mogu da radim ako nisam zaljubljen.

Meni laknu, pošto je on tako uopštio problem.

– Pa ima toliko lepih žena oko tebe, samo ih pogledaj i sve te obožavaju. – Da, ali ja volim tebe. – Volim i ja tebe, Miko – kažem prijateljskim tonom i sa toplinom.

Mršti se, razumeo je. Prilazi stolu novinar Tika Ilić.

– Kakve ja to ljubavne izjave čujem, ko je u koga ovde zaljubljen?

– Ja sam zaljubljen u Miru Stupicu – viče iznerviran Mika.

Srećom, restoran je prazan. Tika ga smiruje. – Pa dobro, nije to ništa novo, svi smo u Miru Stupicu od rane mladosti bivali zaljubljeni i, kao što vidiš, svi smo preživeli, pa ćeš i ti. A vama pesnicima, ne treba baš mnogo ni verovati.

Mika, razljućen, vadi list papira i piše: „Miroslav Antić je zaljubljen u Miru Stupicu. Ovo potpisuje Miroslav Antić.“

– Deco, umorna sam, idem da spavam, imaću sutra velike podočnjake.

Odlazim ostavljajući papir na stolu. Prošlo je 20 godina od tada. Mike odavno nema. Javlja mi se Petar Slovenski: – Svratiću da ti dam nešto što ti šalje naš stari drugar Tika Ilić. Gledam, čitam, smešim se. Pazi, sačuvao Tika. E, pa lepo, čuvaću i ja, čuvaću za moju unuku Miju, da se hvali kako je jedan veliki pesnik bio zaljubljen u njenu baku, čitavo jedno veče.

Mira Stupica

Iz knjige: Mira Stupica ŠAKA SOLI, Memoari, Naš dom = L’Age D’Homme: Karić fondacija, 2002 (Užice: Lapčević)

Fotografija: Kolaž, Bistrooki, privatna arhiva, naslovna strana knjige ŠAKA SOLI i ljubavna izjava Miroslava Mike Antića

Pročitajte više:

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)