Kutak za Bistrooke
Citati

Miroslav Mika Antić o Mokrinu

“Mokrin je poseban slučaj među banatskim selima. On živi sa nogama u Panonskom blatu, a čelo mu među zvezdama. Ja odem u Mokrin ponekad da se isplačem na groblju i da se napevam lepih serenada u ove jesenje večeri sa momcima moje i još jedne, mlađe generacije. Odem da vidim zvezde. Bio sam širom sveta, video mnoga neba, ali tvrdim, smem da se zakunem: nigde zvezde nisu tako velike i niske kao u Mokrinu. Kao zlatne jabuke. Imam utisak da možeš da ih uzbereš. Saginješ se kada prolaziš ispod tih zvezda…” – Miroslav Mika Antić

Mokrin je selo o kome je najlepše maštao i pisao Miroslav Mika Antić. Pamte ga i kao tvorca legende o nastanku imena njihovog sela. Legenda kaže da su prvobitni stanovnici za rascvetale lokvanje na jezerima mislili da su to “mokri krinovi”, pa je tako nastalo ime Mokrin.

“Za nas Mokrinčane Antić će ostati pesnik Mokrina. I svi mi zavičajno narcistički uvek ponavljamo njegov stih:
“Ajd izdrži, bože, to što Mokrin može!”” – Raša Popov

Na spomen-ploči koja je postavljena na rodnoj kući Miroslava Mike Antića u Mokrinu piše: “MIROSLAV ANTIĆ (1932-1986), PESNIK DEČIJIH SNOVA, GARAVOG SOKAKA I ZVEZDANIH STAZA. U sebi je nosio Mokrin do smrti. Svog Miku, Mokrinčani će nositi u sebi – doveka. 24. VI 1987.”

Foto: Rodna kuća Miroslava Mike Antića i spomen-ploča u Mokrinu – Bistrooki
back to top
Kutak za Bistrooke