Đorđe Balašević – KALENDAR MOG DETINJSTVA

Đorđe Balašević – KALENDAR MOG DETINJSTVA / Citati i pesme sa autorskih večeri „Kalendar mog detinjstva“

Prvu verziju pesme „O, mati“ je Đorđe Balašević otpevao u Madlenijanumu u Zemunu na autorskoj večeri „Kalendar mog detinjstva“ 2011. godine. TEKST PESME „O, mati“ (prva verzija)


O detinjstvu, šta da vam kažem? Ako su o detinjstvu već nešto rekli nešto Felini ili neki Rus, ili Mark Tven, Nušić, Čarli Čaplin… bilo ko od tih promućurnih, divnih čičica, teško da ja mogu tu nešto da dodam. A opet, jebeš ga, moja knjiga! Baš me briga, gde ću ako tu neću?

Tako da sam dao sebi malo slobode i rekao da su dani detinjstva nešto kao dijamanti među bezvrednim šarenim staklićima prosutim na modrom plišu naših uspomena, koje uspevamo prepoznati tek kad nam život nametne sajdžijske lupe sredovečnosti…

Onda tek ukapiramo kakva je to bila smaragdna detelina na kanalu, ili onaj odsjaj sunca na zvonu od ćaletovog bicikla kojim me je vozio ujutru negde na pecanje…


Nije to dobro organizovano… Detinjstvo treba da se desi na kraju života i da lepo uživaš u njemu…


Moja baka Marica je govorila za mene: – Naš Đokica, siroma, on je šansojner! Šansojner – to su ovi što više deklamuju neg što pevaju.


Sve od baba saznaš, od mudraca prerušenih u babe piljarice saznaš celu priču o životu. I to ti se u mladosti čini idiotski, dođeš na pijacu i neka baba kaže: „Da smo živi i zdravi“. A ti misliš: Šta je ovo, baba tiltovala…? Dementijeva je potpuno, šta da smo živi i zdravi…

Onda posle misliš… Vidiš, nije to ni tako loša filozofija…

Onda onaj deda prodaje trešnje i kaže: „Sve u svoje vreme“. Pa onda onaj sledeći, uvali ti kajmaka, milerama, mladog sira i kaže: „Jesmo ili nismo“.

I dok dođeš negde do graška ti si visoko obrazovana osoba. (Mada Bolonja to ne priznaje, ali…)

I onda ukapiraš da si čitavu filozofiju života i sve pokupio u razgovoru sa matorcima na pijaci. Znaš ono, u dve-tri izreke čitava priča života staje:
Jesi ili nisi.
Da smo mi živi i zdravi.
Sve u svoje vreme.


Najgore je što od svih lepih stihova, reči i pesama koje sam čuo (od kojih sam neke imao sreće i sam da napišem) ništa pametnije ne mogu da citiram nego da citiram naprozaičniju osobu u mojoj porodici a to je moj deda Lazar, zagledan u dupe konja, koji je o ovom velikom filozofskom pitanju o životu i smrti rekao: „Umreš pa te nema više… To ne može!“


Na autorskim večerima „Kalendar mog detinjstva“, Đole je, uz pratnju profesora Dujina, pevao i nikada objavljenu pesmu SAMO NEIZREČENO (Ne vredi, kasno je…)


2017. godine je objavljen i prvi deo knjige: Đorđe Balašević –  Kalendar mog detinjstva (knjiga) 2017 

Izdavač Balbelo, Novi Sad
Dizajn korica Robert Kliban
Štampa Futura, Petrovaradin
Tiraž 3000
Godina 2017

CITATI IZ KNJIGE

Pročitajte više:

ĐORĐE BALAŠEVIĆ – Pesme, Citati, Zanimljivosti, Knjige, In memoriam. . .

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)