Enes Halilović – ČUDNA KNJIGA

Enes Halilović – ČUDNA KNJIGA / Tipologija

fotografija: Albatros plus

UPUTSTVO ZA UPOTREBU ČUDNE KNJIGE

Ti, koji čitaš Čudnu knjigu, možeš ubaciti i neku svoju, čudnu priču; dovoljno je da ti padne na pamet. Kreneš li tragovima Čudne knjige, dobičeš nepouzdan putopis. Ako ove priče sastaviš, ako ih sabiješ u jedan pasus – onda pročitaj romaneskni tok podsvijesti. Ako izlomiš redove – eto narativnih stihova. Ako glumci na sceni kazuju ove priče – biće to drama, ako kazuje jedan glumac – nastaje monodrama.

Čudna knjiga postane radio drama ako se čita na radiju. Čudna knjiga ne može se pretvoriti u esej. Iz prostog razloga: esej kao forma je čista izmišljotina. I niko ne može definisati esej. Čak ni Montenj.

KONTRAINDIKACIJA

Nekog dana, neki važan pisac, zapanjiće se kad vidi ovu Čudnu knjigu! Krišom će čitati, prelistavati, uzdisati – tražiti dlaku u jajetu; najednom, na ovoj stranici, sebe će ugledati. Kuda odavde? Šta sad?

EPITAF

Kad kreneš za Berberište, pored puta, ugledaćeš nadgrobni kamen. S jedne strane, ime. S druge strane, dva stiha:

putniče, ti se sad svemu
čudiš, a sve će ti biti jasno
.

POGOVOR ČUDNOJ KNJIZI

a) Poezija treba da bude što kraća, a proza još kraća.

b) Čekam to zlatno vrijeme kad će epilog prethoditi ekspoziciji.

c) Estetika ima egzistencijale rane iz kojih izbija skepsa.

d) Izmislio sam eksperiment kojim se može, kod sebe, tumačiti značaj određenih pojmova. Kao na primjer, ako pomisliš da ćeš živjeti još pedeset godina, učini ti se da je to mnogo ili sasvim dovoljno. Ali, ako pomisliš da ćeš još pedeset godina voditi ljubav, učini ti se da to i nije mnogo ili je premalo. Tako si utvrdio značaj vođenja ljubavi kod sebe. Isti postupak možeš primijeniti i kod pojma čudno, da istražiš koliko je taj pojam tebi potreban. Ako ti neko kaže da je tokom dana sreo pedeset ljudi, to i nije tako važno, nije intrigantno. Ali, ako ti kaže da je sreo pedeset čudnih ljudi, to već izgleda kao početak epa. Ako ti neko pak kaže da je sreo jednog čudnog čoveka, ti očekuješ i da ti ispriča nešto o njemu. Sam pomen čudnog nikome nije dovoljan.

e) Jaje nema smisla ako ne učestvuje u procesima izvan jajeta.

f) Pisanje nije hobi, ali traži neobavezan pristup.

l) Svaki boiesnik je fasciniran svojom bolešću, osim ludaka kojim je fascinirana njegova bolest.

m) Svaki autor je fasciniran književnošću, osim skribomana kojim je fascinirana književnost.

n) Fragmentarnost je lijek od epskog, epsko je bolest fragmentarnosti.

o) Zavidljivac se čudi: Šta više hoće taj Enes Halilović? Zar još nije umuknuo?

Enes Halilović

Iz knjige: Enes Halilović – ČUDNA KNJIGA / Izdavač: Albatros plus, 2017. (http://onlineprodavnicaknjiga.rs/index.php?route=product/product&product_id=266)

Majstorske minijature, brzopotezne tragedije, poetične etape, humoristične finese, erotematičke zagonetke, pripovedačke igre i mnoštvo čudnih likova čine ovu čudnu knjigu koja se otvara kao tipologija i iz osamdeset osam različitih uglova osvetljava pojam čudno, a istovremeno donosi životne fascinacije, priziva porodične uspomene, beleži nesvakidašnje pojave, osvetljava istorijske ličnosti, tumači literarne i paraliterarne pojmove, skicira suicide i provetrava podrume ega.

Svaka priča je celina za sebe, a šest pratećih priča osvetljava ukupan poetički zahvat i konstrukciju. Struktura Čudne knjige formirana je linearnom podsvešću. Kao pesnik, kao romansijer i kao pripovedač, Enes Halilović na uzbudljiv način nudi svež metafizički dah i duboke paradokse.

Pročitajte više:

Enes Halilović – POEZIJA, BIOGRAFIJA, PRIČE, KNJIGE

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)