Enes Halilović – NEKA ŽENA I JA

Enes Halilović – NEKA ŽENA I JA / Pesma iz knjige SEKVOJA / Paralelepiped (2022) / Video, Recitacija, Tekst pesme

Enes Halilović je dobitnik nagrade “Zaplanjski Orfej” za najbolju pesmu 2022. godine – NEKA ŽENA I JA, jednoglasno je odlučio žiri manifestacije “Miljkovićeve poetske svečanosti”.

NEKA ŽENA I JA

u autobusu:
neka žena, pored mene, čitala moju knjigu.
čitala moje riječi.
a ja sam ćutao, znatiželjan:
nepoznata žena i moja knjiga
i ja, koji sam nepoznat toj ženi –
bijah postiđen, kao kad bi plod
gledao roditelje u trenu kad ga začinju.

trajalo je to. žena je čitala.
skakutala sa stiha na stih, sa lista na list.
potom je pribila moju knjigu na grudi
i putovala.

mislila je nešto.

i bio sam siguran kao mladunče kengura
u vreći svoje majke.

Enes Halilović

Iz knjige: SEKVOJA / Paralelepiped , Izdavač: KULTURNI CENTAR NOVOG SADA, 2022. Knjigu možete kupiti ovde (topla preporuka): Delfi knjižare

Iz predgovora knjige:

Otkako mladi kengur prvi put izviri iz torbe, prođe dosta dugo vremena do časa kad će izaći. Tada uz majku skita naokolo, ali još dugo posle toga skače natrag u torbu, čim se uplaši. Oseti li opasnost, odmah će dojuriti silnim skokovima i bez oklevanja se naglavce baciti u poluotvorenu majčinu torbu, dok ona mirno sedi na zadnjim nogama. Mladi kengur se tada za tren oka okrene u torbi i izviruje napolje s beskrajno smešnim izrazom zavidne sigurnosti. Alfred Brem

NAGRADA ZAPLANJSKI ORFEJ

Stručni žiri, na čelu sa Jelenom Mladenović i članovima Zvonkom Karanovićem i Daliborom Popovićem, ocenio je da pesma novopazarskog dramskog pisca, pripovedača i pesnika “vraća umetničkom delu kao posebnom artefaktu stvorenom da poveže autora i čitaoca”.

“Idući linijom estetike delovanja i ostajući u verističkom poetičkom modusu, ova pesma prepliće stvaralački čin pesnika sa jednako važnim stvaralačkim činom recipijenta, proslavljajući snagu čitaoca, u kojoj leži izvor pesnikove sigurnost”, navodi se u obrazloženju žirija. Nagrada “Zaplanjski Orfej” biće mu uručena 7. decembra, poslednjeg dana manifestacije “Miljkovićeve poetske svečanosti” koje će se u Gadžinom Hanu održati 26. put.

Ta manifestacija prvi put je organizovana 1994. godine, a nagrada “Zaplanjski Orfej” dodeljuje se od 1996. godine, u znak sećanja na Branka Miljkovića koji je poreklom iz Zaplanja.

Pročitajte više:

Enes Halilović – SEKVOJA / Paralelepiped (2022)

Enes Halilović – POEZIJA, CITATI, PRIČE, BIOGRAFIJA, KNJIGE…

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)