Miroslav Mika Antić i Toma Zdravković – Boemi i najbolji prijatelji

Sećam se, kada sam bio osnovac. Mika je gostovao na osmomartovskim koncertima Tome Zdravkovića u Domu sindikata. Bio je to sam početak osamdesetih. Još smo stajali mirno na himnu “Hej, Sloveni”, Tomu Zdravkovića su obožavali, kao i sve umetnike, pevače, sportiste i glumce tadašnje Jugoslavije, od Triglava do Đevđelije. Sala beogradskog Doma sindikata dupke puna. Izlazi Miroslav i recituje poeziju. Zvuči neverovatno da pesnik uspeva da komunicira s mnoštvom posetilaca koncerta narodne muzike. (Nemanja Rotar, “Sutradan posle detinjstva”)

Miroslav Mika Antić, Toma Zdravković i Zoran Radmilović su bili najbolji prijatelji.

– Njih trojica su bili kao braća. Provodio sam vreme sa njima, ali samo ako bi me pozvali. Kad nisu želeli da sedim sa njima, počeli bi da se svađaju, ne bi li me oterali a da me ne uvrede. -Novica Zdravković, rođeni brat Tome Zdravkovića)

Jednom su pitali Tomu Zdravkovića da li je otpevao neku pesmu Mike Antića. Odgovorio je da nije. “Niti sam ja govorio nešto o njegovim pesmama, niti je on komentarisao moje”, objasnio je.

Toma Zdravković je govorio da su mu novinari dodelili epitet pevača tuge:
– Ne ljutim se. U tome ima mnogo topline, emocija slovenske duše. Pesme ne pišu srećni ljudi. Prever, Aragon, Jesenjin, moj drug Mika Antić, svi su bili plemenite duše i život im je ispunjavala tuga. Uz njih sam, ne kao pesnik, već kao pevač tuge. – Toma Zdravković

“Toma Zdravković je po senzibilitetu svojih pesama ličio na Miku Antića. Toma Zdravković je Mika Antić u narodnoj muzici.” – Halid Bešlić

Fotografija: Toma Zdravković, Aleksandar Saša Zdravković, Miroslav Mika Antić i Novica Zdravković, oko 1985. godine (izvor: facebook)