Branko Radičević – MINI KARADŽIĆ U SPOMENICU (Pevam danju, pevam noću…)

Branko Radičević – MINI KARADŽIĆ U SPOMENICU (Pevam danju, pevam noću…) / Video, Recitacija, Zanimljivosti, Tekst pesme

MINI KARADŽIĆ U SPOMENICU

Pevam danju, pevam noću,
Pevam, sele, što god hoću;
I što hoću, ono mogu,
Samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
Glasovito, silovito,
Da te dignem sa zemljice,
Da te metnem međ zvezdice.
Kad si zvezda, sele moja,
Da si među zvezdicama,
Među svojim, sele moja,
Milim sestricama.

(1847)

Branko Radičević

ZANIMLJIVOSTI

Pesma iz 1847. godine posvećena Mini Karadžić, Vukovoj ćerki.

Legenda o ljubavi Branka Radičevića i Vilhelmine – Mine Karadžić, slikarke, pesnikinje, prevodioca i ćerke Vuka Karadžića, kao senka prati čitav umetnički opus Branka Radičevića. U njegovim pesmama se oseća Minino prisustvo, koje je, ponekad gotovo opipljivo, i pouzdano se zna da je njoj posvetio jednu, neki kažu svoju najlepšu, pesmu MINI KARADŽIĆ U SPOMENICU (Pevam danju, pevam noću. . .). Stihove je Branko uneo u njenu spomenicu, „malu, finu okoričenu kutiju“. Željom da je u tim stihovima digne među zvezde, gde joj je i mesto, Branko iskazuje vrhunsku idealizaciju Mininog lika.

Priča o njihovoj ljubavi je bila dirljiva… Mina je bila zvezda bečkog društvenog života, izuzetno obrazovana, imućna, uspešna slikarka, muza mnogih talentovanih muškaraca, a Branko, siromašni student sa teretom teške bolesti, beskrajno talentovan, ali bez mnogo mogućnosti i vremena da taj talenat realizuje. Branko Radičević je preminuo 1853. godine (29 god.)

Mnogi istoričari smatraju da je način na koji je njihova platonska ljubav materijalizovana u u umetnosti, rezultat epohe u kojoj su živeli i stvarali. Romantičarska epoha je zahtevala takav pristup, bez obzira na realnu sliku te komplikovane privrženosti, između njih dvoje, koja je bila daleko od idealne i ostvarene.

„. . . Najživlje mi je u pameti vrijeme od g. 1846-1849. Tada bješe Branko u najboljem dobu. Ne bješe još obolio, a veselo srce i živahan duh sjaše mu iz vječno vedra lica. . .“ – Mina Karadžić – Vukomanović

Onima koji vole da zavire u intimu umetnika, ostala su nagađanja o tome šta se desilo između mladog pesnika, teško obolelog, i devojke koja je bila muza i nedostižna ljubav mnogim umetnicima iz tog perioda.

Pročitajte više:

Branko Radičević – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI. . .

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

BISERI POEZIJE – Najlepše pesme svih vremena

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)