Velimir Hlebnjikov

Velimir Hlebnjikov – POEZIJA, AUTOBIOGRAFIJA, TEKSTOVI PESAMA

Viktor Vladimirovič Hlebnjikov, poznatiji pod pseudonimom Velimir Hlebnjikov (rus. Велими́р Хле́бников; 9. novembar 1885 — 28. jun 1922) bio je ruski pesnik i prozaičar, jedan od najvećih predstavnika ruske avangarde.

„Stihovi mogu biti razumljivi, mogu biti nerazumljivi, ali moraju biti dobri.“ V. Hlebnjikov (1920)

Autobiografija

PESME

AKO PRETVORIM ČOVEČANSTVO U SAT

KADA UMIRU…

Ja, koji sam rekama kosmat…

NOĆ PUNA SAZVEŽĐA

Odostojevskijmo oblak…

PRIVIĐENJA

ZAKLETVA U SMEH

Objavljena dela

Kralj vremena, Velimir I (1964)

Obijanje vaseljene (1998)

Ka (2014)

Velimir Hlebnjikov se smatra jednim od rodonačelnika ruskog futurizma; reformator poetskog jezika, eksperimentator koji je pravio nove reči od korena postojećih i izmislio novu sintaksu. Najbolje ga je opisao njegov poznanik Roman Jakobson: „Ukratko, on je bio najveći svetski pesnik minulog dvadesetog veka.”

Zvezda futurizma i ruskog avangardizma, najsjajniji reformator poetskog jezika, hrabri eksperimentator rečotvorbe, jedan od retkih pesnika koji su se u pisanju služili morfološkim besmislicama, „predsedavajući zemaljske kugle“.

RUSKI PESNICI – POEZIJA, CITATI, BIOGRAFIJE, ZANIMLJIVOSTI

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)