Gistav Flober

Gistav Flober – CITATI, BIOGRAFIJA

Gistav Flober / Gustave Flaubert (1821 — 1880) je bio francuski književnik koji je stvarao u doba realizma. Jedan je od najuticajnijih pisaca 19. veka. Njegove knjige izazivale su burne reakcije, provocirale malograđanski duh i dežurne dušebrižnike.

Zbog romana „Madam Bovari“ optužili su ga da je povredio javni moral i verska osećanja, pa je svoje delo morao da brani na sudu. Poštovali su ga i poštuju velikani svetske književnosti: Bodler, Prust, Džojs, Kafka, Borhes, Ljosa, Nabokov…

CITATI

„Nemam li sve što se na svetu poželeti može: nezavisnost, slobodu svog maštanja, mojih dve stotine zarezanih pera, kojima umem da se služim?“ (Gistav Flober u pismu majci)

„Gistav Flober i njegove knjige jedno su i bilo bi uzaludno tražiti ga drugde. (…) Stupio je u književnost, kao što se pre stupalo u kaluđere, da u svom činu uživa i da u njemu umre. Ne poznajem čoveka, koji više od njega zaslužuje ime književnika; on je sav svoj život posvetio umetnosti svojoj.“ – Emil Zola

„Gistav Flober rođen je 12. decembra 1821. godine u Ruanu, gde mu je otac bio glavni lekar. Po majci je bio vezan svom svojom dušom za puste, maglovite, normandijske obale. Uvek je njegova latinski jasna površina pokrivala varvarske, bolne, goleme provalije duše, kao u lutalica i lađara. (…)

Otac mu beše od glave do pete buržoa. On ga je prisilio da u Parizu uči pravne nauke, i kad je Gistav počeo da se bavi književnošću, znao je da će to biti uzrok porodičnim neprilikama, jer otac mu je smatrao književnost za poslednju vrstu rada.

Celo društvo toga doba beše u znaku buržoazije koju je Flober mrzio. Imao je hrpu raznih dokaza o niskosti i gluposti ljudskoj, zapisa iz parnica, sudskih rešenja i sl. Koliko je bola osećao još u detinjstvu, može se slutiti.“ – Miloš Crnjanski, 1920.

„Ako žudiš za biserom, strmoglavi se u more!“ (Gistav Flober)

Veliki francuski pisac Gistav Flober bio je jedan od najuticajnijih pisaca 19. veka i jedan od najvećih stilista u svetskoj književnosti. Govorio je: „Čitajte da biste živeli.“ Njegove knjige izazivale su burne reakcije i provocirale malograđanski duh.

MADAM BOVARI

U romanu „Madam Bovari“, koji ga je vinuo u sam vrh svetske književnosti, opisao je jedan od najčuvenijih ženskih likova u literaturi, ali je zbog ovog dela, kada se pojavilo, optužen da je povredio javni moral i verska osećanja, pa je morao da se brani na sudu.

Ceo život je posvetio umetnosti, ponekad mesecima nije napuštao kuću i vreme provodio pišući u asketskom zanosu. Pričalo se da je noću ribarima lampa sa njegovog radnog stola služila kao svetionik.

Puno je putovao i napisao veliki broj pisama, više od 3000, koja su objavljena u 13 tomova i predstavljaju svojevrsni roman o njemu.

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)