LUCIJE SCIPION (190. godine pre Hrista) – BESEDA PRILIKOM PRIMANJA ZAPOVEDNIŠTVA

LUCIJE SCIPION (190. godine pre Hrista) – BESEDA PRILIKOM PRIMANJA ZAPOVEDNIŠTVA / Beseda i beleška iz knjige Branislava Nušića RETORIKA

LUCIJE SCIPION

Došao sam ovamo ne da robim i palim, već da pobeđujem: ne da tečem blago, nego slavu. Svima onima koji nisu dostojni da se bore pod rimskim orlom zapovedam da se udalje iz moje vojske. Samo hrabrom i plemenitom vojniku pristoji da prkosi svima tegobama i opasnostima i da strah, ugodnost i grabljivost odgoni od sebe.

Tako hoće Scipion vojvoda, tako hoće zakoni vojnički!

(BESEDA PRILIKOM PRIMANJA ZAPOVEDNIŠTVA)

BELEŠKA

U drugome punskome ratu rimskom vojskom u borbama protivu Kartaginica (Hanibala) upravljali su Fabije, Pivle Emilije i Terencije Varona sa promenljivom srećom, dok nije mladi rimski konzul Kornelije Scipion pobedio Hanibala kod kartaginske varoši Zame, u Africi, zbog koje je pobede i poneo ponosno ime Scipion Afrički.

Pobedonosni Rim kazni zatim pomagače Hanibalove, makedonskoga kralja i tako isto i sirijskoga cara Antioha III. Nad ovom drugom kaznenom ekspedicijom primi komandu Lucije Sininon, mlađi brat Kornelijev; primajući zapovedništvo zateče razuzdanu, raskalašnu i pljačkašku vojsku rimsku, koju on uze u ruke i izvojeva pobedu koja je Siriju stavila pod rimsku zavisnost. Toga
radi on dobi ime Scipion Azijski.

Branislav Nušić, RETORIKA

Branislav Nušić – RETORIKA / NAUKA O BESEDNIŠTVU / Odlomci

Branislav Nušić – KNJIGE, CITATI, AUTOBIOGRAFIJA…

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)