MALI PRINC Zanimljivosti

Zanimljivosti o knjizi MALI PRINC

Mali Princ (franc. Le Petit Prince) najpoznatija je novela francuskog pilota i pisca Antoana de Sent Egziperija (Lion, 29. 06. 1900 – nad Mediteranom, 31. 07. 1944) iz 1943. godine. Sent Egziperijev „Mali princ“ jedan je od najcitiranijih i najprodavanijih tekstova 20. veka. Dok nekima rečenica „Čovek samo srcem dobro vidi“ može delovati kičasto, većina je smatra apsolutnim klasikom.

Knjiga je prevedena na 270 svetskih jezika i dijalekata a prodata je u više od 140 miliona primeraka. Ovo je jedna od retkih modernih knjiga koja je prevedena na latinski jezik, i na neke veoma retke jezike poput alurskog, koji se govori u Kongu i Tobi, i jezike domorodaca koji naseljavaju sever Argentine. U ovom poslednjem slučaju, zanimljivo je navesti da je „Mali princ“ prva knjiga prevedena na ovaj jezik posle Biblije. Štampana je i verzija na Brajevoj azbuci za slabovide osobe.

Baš kao i na početku knjige, gde se pilot izgubio u pustinji, Antoan de Sent Egziperi je bio izgubljen u pustinji Sahara sa svojim navigatorom četiri dana nakon što se srušio njihov avion. Pokušavajući da prestignu rekord u avionskoj trci Pariz – Saigon, njih dvojica su nekim čudom preživeli pad aviona i živeli od male količine vina, kafe, voća i čokolade dok ih nisu spasili beduini.

Egziperi je sam ilustrovao knjigu MALI PRINC i imao vrlo specifične zahteve za svog izdavača: „… ja ću odlučiti o: a) postavljanju ilustracija, b) njihovim relativnim dimenzijama, c) da li ili ne treba biti u boji, i d) kako bi trebalo da se čitaju natpisi.

Kada su ga ljudi pitali odakle je došao taj mali lik, Egziperi je rekao:“Jednog dana sam pogledao prazan list papira i jedan lik se osvrnuo na mene i rekao:“Ja sam mali princ.“ Dečak po kome je Egziperi nacrtao malog princa je i danas živ. Zove se Tomas Konink, teolog i filozof, bio je profesor na univerzitetu. Danas živi u Belgiji, ima 85 godina. Sin je Čarlsa Koninga i u vreme kad se sreo sa Egziperijem imao je osam godina i plavu, kovrdžavu kosu.

Knjiga je posvećena „Leonu Vertu, kada je bio dečak“. Leon Vert je bio francuski likovni kritičar, esejista i bliski prijatelj Antoana de Sent Egziperija.

Iznenađujuće, prvi muzej posvećen uspomeni autora i junaka njegovog popularnog dela, nije otvoren u njegovoj rodnoj Francuskoj već u Japanu, . Muzej je otvoren 1999. godine a u njemu se nalaze izvorna pisama i fotografije pisca, kao i mnoge tematske ilustracije i slike.

Piščeva žena Konsuela je bila njegova inspiracija za prinčevu ružu u knjizi.

Slavni roman „Mali princ“ francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija postao je i zvanično terapeutsko sredstvo – sudskom odlukom u argentinskom gradu Rosariju. Prema sudskoj presudi, razvedeni par mora da čita svojoj deci delo slavnog pisca i avijatičara svakog meseca jednom nedeljno. Sud je zaključio da će otac i majka tako bolje shvatiti svoje potomke i videti u njima ličnosti.

Egziperi је rukopis knjige bez uspeha nudio brojnim izdavačima, ne samo u Francuskoj već i u drugim zemljama Evrope. Onda je jednog dana stigao do Amerike, do Njujorka, gde je „Malog princa“ objavila izdavačka kuća „Rejnal i Hičkok“ koju je kasnije kupila kuća u kojoj je direktor bio i jedan Jovanović, poreklom Srbin – „Harkort, Brejs i Jovanović“ (Harcourt, Brace & Jovanovic). U Francuskoj je knjiga prvi put bila objavljena tek nakon Drugog svetskog rata.

Na imanju francuskog pisca, u gradu Sent Moris de Reman, blizu Liona, otvoren je Muzej „Malog princa“. Ma koliko to bilo neobično, Francuska, za razliku od nekih drugih zemalja, do 2013. godine nije imala muzej posvećen autoru kultnog romana. Na imanju koje je postalo muzej slavni pisac je provodio letnje odmore. Sećajući se svog grada, autor „Malog princa“ će napisati i kultne redove: „Ako se pitate odakle sam ja rodom, odgovoriću vam da sam došao iz detinjstva. Došao sam iz detinjstva kao iz neke zemlje“.

U Muzeju „Malog princa“ u Francuskoj, među eksponatima nalazi se i piščeva srebrna narukvica. Ona je bila prvi materijalni dokaz da se njegov avion „Lajtning“ srušio u Sredozemno more 31. jula 1944. godine. Narukvicu je 1998. godine pronašao ribar Žan-Klod Bjanko, a neobična je i po tome što se na njoj nalazi natpis „Antoine de Saint-Exupery (Consuleo), Reynal and Hitchoock Inc. 4th Ave, N.I. City. USA“.

Antoan de Sent Egziperi je stradao 31. jula 1944. godine nad Mediteranom. Tog dana je ovaj „maštar i zaljubljenik u dobre reči i plave visine“, koji je još 1930. godine odlikovan ordenom Legije časti, nestao u borbenoj misiji kao pilot-izviđač savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Razmatrani su mnogi potencijalni razlozi njegovog nestanka – od kvara na avionu do samoubistva. Ostaci njegove letelice pronađeni su tek 2000. godine u blizini ostrva Riu, kod Marseja i sa dna mora izvučeni 2003. godine. Serijski broj na pilotskoj kabini potvrdio je autentičnost olupine, koja se sada nalazi u muzeju u Buržeu kod Pariza. Konačno objašnjenje javnost je saznala tek 2008. Istraga je pokazala da je pisca napao i oborio nemački lovački avion.
„Da sam znao da je u tom avionu bio Sent Egziperi, nikada ga ne bih oborio. Nisam gađao u Princa“, rekao je nemački pilot Horst Ripert.

Lični primerak knjige „Mali princ“ francuskog avijatičara i pisca Antoana de Sent-Egziperija sa četiri crteža i njegovom posvetom prijatelju, prodat je aukciji za oko 90.000 evra. Reč je o primerku prvog izdanja na francuskom jeziku objavljenom u SAD, gde je knjiga napisana u vreme piščevog boravka u toj zemlji 1942. godine.

Mali Princ CITATI