Miroslav Mika Antić i Tito

Miroslav Mika Antić i Tito / Video (govori Mika Antić), Zanimljivosti, Anegdote, Citati, Tekst

O svojim susretima sa Josipom Brozom Titom je Miroslav Mika Antić pričao 1983. godine. Pri susretima je Tito, greškom mislio da je Mika predstavnik autotransportnog preduzeća Vojvodina a ne autor poeme Vojvodina i pitao ga za Volvo autobuse :) Pogledajte i poslušajte Mikina sećanja na te susrete (video).

Nemanja Rotar u svojoj knjizi „Sutradan posle detinjstva“ piše:

Moj ujak pesnik pohitao je davnih sedamdesetih u Sarajevo da kupi novi automobil marke „golf“. Direktor fabrike je ljubazno primio poznatog pesnika i pokazao mu katalog. Bila je završena tek prva serija novih modela. Mika je odabrao jedan koji mu se najviše svideo. Izvadio je novac na sto. Direktor se usrdno nasmejao i zahvalio na brzoj isplati. Potom je nalio pesniku viski u čašu kako bi nazdarvili u čast kupovine. Onda je Mika rekao da žuri i zamolio direktora da mu se uruče ključevi od kola. Zbunjeni Sarajlija je rekao da to ne može odmah i da se na auto čeka barem dve nedelje. Neka on ništa ne brine, oni će njemu na kućnu adresu isporučiti automobil. Mika se namršti i dobro odmeri svog sagovornika. Odrečno odmahnu glavom i reče: To nikako ne mogu da prihvatim. Vidim da ću morati da pozovem svog druga.“

Direktor je sumnjičavo pogledao pesnika i vrlo zainteresovano upitao: „A kog druga, ako se sme znati?“

„Ovog“, reče Mika odsečno i tutnu sagovorniku fotografiju pod nos. Na njoj: Tito i Mika zagrljeni na proslavi Nove godine.

„Zašto odmah ne kažete“, preneraženo i uzbuđeno reče direktor, „mislim da je upravo jedan automobil spreman za probnu vožnju.“

Video: Miroslav Mika Antić o susretima sa Titom (1983) i Momo Kapor o Miki.

Miroslav Mika Antić POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)