Miroslav Mika Antić – USPAVANKA ZA MALU PTICU

Miroslav Mika Antić – USPAVANKA ZA MALU PTICU / Iz zbirke ŠAŠAVA KNJIGA (1972) / Tekst

USPAVANKA ZA MALU PTICU

Šta misliš, o čemu govore ptice? Da li si ikada prisluškivao njihovo sanjivo došaptavanje u avgustovskom lišću? Mala ptica, na primer, pita svoju veliku pticu: kako mogu da dospem do one lepe zvezde tamo?

Velika, nesrećna u svojoj nemoći, osmehuje se krajičkom kljuna. Ovo ovde gde živiš, kaže ona, takođe je neka tajanstvena i obla zvezda za jednu malu pticu koja stanuje tamo i pita se večeras kako da stigne do tebe. Promenite se želja, kaže na kraju, i prevalićete divna i ogromna prostranstva, kakva razumem danas još samo ja i neke ptice iz minulih vremena.

Onda mala ptica sklapa oči i, evo, izgleda kao da je zaspala. To je avgust, naravno, i sve je blago u vazduhu. A mala ptica uopšte nije ptica. Ona je samo jedno večito pitanje sa krilima od zemlje, pepeljastim i bezbojnim. Njen let je nekako već unapred određen i završava se u korenju. I osuđena tako, ona skida sa sebe kao prozračnu košulju svoju detinjastu sigurnost. I dugo plače ove noći u avgustu.

Plače i velika ptica. Izgleda kao da spava, ali i ona plače u sebi. Jer i velika ptica nije ptica, nego samo jedan večiti odgovor. Odgovor sa krilima od mesečine, izmišljen, ali potreban, jer bez njega bi sve male ptice umrle još u detinjstvu.

Miroslav Mika Antić

Pročitajte više:

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)