Pol Verlen

Pol Verlen – PESME, BIOGRAFIJA, CITATI

Pol Verlen (franc. Paul Verlaine; 1844 — 1896) je bio pisac francuskog simbolizma. Pesmom PESNIČKO UMEĆE (franc. L’art poetique, 1874) i tezom muzika pre svega razvio je nove teorijske postavke o pesničkom stvaralaštvu i dao vredan doprinos modernoj poetici. Ova pesma se takođe smatra i manifestom simbolizma. Bio je prvi koji je upotrebljavao izraz „ukleti pesnici“ da bi opisao stvaralaštvo simbolizma. Rano je počeo da piše, već sa četrnaest godina poslao je Vikotoru Igou svoju prvu pesmu „Smrt“. Kao student je ušao u pesničke krugove Pariza, objavljivao po časopisima, a 1866. izlazi mu i prva zbirka pesama „Saturnovske pesme“ koje šalje Malarmeu. Sam je sebe nazvao „Jadni Lelijan“, načinivši anagram od svog imena (Pauvre Lélian). Njegovi stihovi su ispunjeni pesimizmom i melanholijom i pravi su odraz njegovog veoma burnog života, razapetog između ushićenja i očaja. Pisao je i prozu, književnu kritiku i memoare.

PESME

MESEČINA

Nebo je iznad krova…

PESNIČKO UMEĆE

SENTIMENTALNA ŠETNJA

U čami polja što nema kraja…

ZABORAVLJENI NAPEV

„U Verlenovim uvek melanholičnim stihovima, iz kojih odzvanja velika tuga, mogao se jasno čuti vapaj očaja, bol osetljive i nežne duše koja je željna svetlosti, željna čistoće, traži boga i ne nalazi ga, hoće da ljubi ljude, a ne može.“ – Maksim Gorki

DELA:

Saturnijske poeme (1866)
Galantne svetkovine (1869)
Dobra pesma (1870)
Romanse bez reči (1874)
Razboritost (1881)

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)