Vislava Šimborska – REČI

Vislava Šimborska – REČI / Video, Recitacija, Tekst pesme

 

REČI

—  La Pologne?  La Pologne?  Tamo je strašno hladno, zar ne? — upitala me je i odahnula s olakšanjem. Jer toliko se nakupilo tih zemalja da je u razgovoru još najpouzdanija klima.

—  O, gospođo  —  hoću da joj odgovorim  —  pesnici moje zemlje pišu u rukavicama. Ne kažem da ih uopšte ne skidaju; ako mesec počne da greje, skidaju ih. U strofama složenim od gromkog hukanja, jer samo to se probija kroz riku bure, pevaju o prostom životu pastira foka. Klasici riju ledenom svećom mastila po ugaženim smetovima. Ostali, dekadentni, oplakuju sudbinu snežnim zvezdicama. Ko hoće da se utopi, mora imati sekiru da bi u ledu prosekao prorub. O, draga gospođo.

Tako hoću da joj odgovorim. Ali zaboravila sam kako se na francuskom kaže foka. Nisam sigurna ni kako se kaže ledena sveća i prorub.

—  La Pologne?   La Pologne?  Tamo je strašno hladno, zar ne?

—  Pas du tout! — odgovaram ledeno.

Vislava Šimborska

Iz knjige: SAVREMENA POLJSKA POEZIJA / Dopunjeno i prošireno izdanje, Preveo i odabrao Petar Vujičić. Izdavač: BIGZ, Beograd, 1985.

Pročitajte više:

Vislava Šimborska – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)