Vladislav Petković Dis

Vladislav Petković Dis

Vladislav Petković Dis (10. mart 1880, Zablaće kod Čačka – 16. maj 1917, kod Krfa), pesnik. Radio je kao učitelj i carinski službenik. Bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama Nedovršene pesme. Pri povratku u Grčku brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa.

Nepriznat i gotovo sasvim odbačen u svom vremenu, Dis je pesnik kome je budućnost otvorila vrata slave. Antologijskim se smatraju njegove pesme „Možda spava“, „Sa zaklopljenim očima“, „Utopljene duše“, „Jutarnja idila“, „Plave misli“…

Smatralo se da od poete ništa više nije ostalo, sve dok bibliofil Srđan V. Stojančev nije otkrio i objavio 2008. godine nepoznatu Disovu pesmu LEPOTA, napisanu 1908. godine. Stojančev je pesmu pronašao u „Spomenaru“ koji je dobio od svog druga Sime Pandurovića, unuka istoimenog poznatog pesnika. Spomenar, s početka 20. veka, je pripadao Mariji – Mari Pandurović, sestri Sime Pandurovića. I u toj pesmi, od sedam strofa, Dis o lepoti peva na svoj tužan način.

PESME 

Možda spava

MEĐU SVOJIMA

Lepota

Nirvana

Pijanstvo

NAŠI DANI

Utopljene duše

TAMNICA

Jutarnja idila

NEDOVRŠENE REČI – SEDMA PESMA

Orgije
Foto kolaž: Bistrooki – balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)