Desanka Maksimović – ČAROLIJA (Izabrane pesme i priče) Izbor: Miroslav Mika Antić

Desanka Maksimović – ČAROLIJA (Izabrane pesme i priče) / Izbor: Miroslav Mika Antić / Knjiga, Tekstovi pesama, Anegdote, Zanimljivosti

ČAROLIJA

Predgovor

Pohod ka zvezdama

Oduvek mi se činilo da pesnik ne treba da piše nekakve prikaze o pesniku. Oni mogu da se druže, da se poznaju, da među sobom razgovaraju o poeziji, ali dužnost je kritičara da sedne, analizira, ocenjuje, prebira i odabira za večnost.

Ovo što sada činim sa stihovima Desanke Maksimović deo je nekog mog ličnog dnevnika. Kad mi je urednik „Detinjstva“ Vladimir Milarić predložio da to, tako sabrano, zabeležimo u ovoj ediciji, prihvatio sam samo zato što dugujem Desanki Maksimović jedan ogroman dug. Naime, ja nikad nisam u životu napisao prvu pesmu, nego sam je u trećem razredu osnovne škole prepisao od nje iz knjige „Zagonetke lake za prvake đake“.

Bilo je to odavno. Ja sam bio dečak, a Desanka Maksimović već poznat pisac. Pre neki dan bila je da me obiđe, jer sam teško bolestan, i jedan prijatelj, koji se tu našao sa video-kamerom, neprimetno je snimio naš razgovor. Ispalo je da ja delujem starački, a Desanka je još uvek sveža, mlada, vedra, prepuna želje za životom. Pitam se, dok gledam tu video-kasetu, kako je to mogućno da moj umor preskoči njen umor, ako uopšte u njoj ima umora?

Postoji između Loznice i Valjeva, negde na pola puta, ali daleko u brdima, šest kilometara valja ići peške, selo Konjuša. Pre desetak godina išao sam sa Desankom Maksimović na književni susret sa mališanima koji se okupljaju sa tih okolnih brda. Išli smo peške, jer automobil koji nas je doveo nije mogao dalje od druma. Desanka je stigla četrdeset pet minuta pre mene. Toliko ona ima snage.

Kad smo pre petnaestak godina otkrivali spomen-ploču Isidori Sekulić u Mošorinu, ja sam skinuo onaj čaršav, ali zamolio sam Desanku da dođe i kaže svoje stihove o Isidori, jer znam da ju je cenila. Desanka je tog dana na sred sela vodila kolo. Uplašio sam se malo za njeno zdravlje, pa odem i prišapnem harmonikašu da malo skrati muziku, a ona primeti i kaže: „E, sad još dvadeset minuta“. Toliko ona ima snage.

Knjiga koja je pred vama nekakav je moj izbor za one koji počinju da čitaju, pa se po stepenicama godina penjemo dalje i stižemo do kraja osnovne škole. Neke će možda začuditi zašto sam uneo pesme koje nisu namenjene deci. Sve je namenjeno deci. Ja tako mislim i tako činim.

Uostalom, ko mi može tvrditi da neke vaše mame i tate takođe nisu deca? Ko može da mi dokaže da ja nisam dete, ili da Desanka nije devojčica, ona iz Brankovine, koja je pošla sa stihovima u susret zvezdama? Na tom velikom putu svetlosti i lepote dobila je najveće priznanje koje jedan pesnik sme da poželi – Njegoševu nagradu. Ime joj ostaje za sva vremena uklesano u spomen-ploču u Biljardi na Cetinju.

I u našim srcima, naravno.

Miroslav Mika Antić

Sadržaj:

OD ROĐENJA DO IV RAZREDA

Čobanin pčela

Mesečev rođendan

Kako su pužu ukrali kuću

Leptirova uspavanka

Cvet u kući

Kiša

Prva mama

Četvrta mama

Šesta mama

Sedma mama

Prvi tata

Druga baka

Jedan deda

Oranje

Zrele lubenice

Moji zemljaci

Rodna godina

Snežne pahuljice

Paukova ljuljaška

Ko je veći

NEPOZNATA PTICA

PTICE NA ČESMI

Nad knjigom bajki

Čestitka za Novu godinu

Smrt lišća

KRVAVA BAJKA

OD ČETVRTOG RAZREDA DO KRAJA ŽIVOTA

Predosećanje

Proletnja pesma

Strepnja

Opomena

Zmija

Po rastanku

NA BURI 

Sreća

Nejasna pesma

Nemam više vremena

————–
Serija ZLATNA KNJIGA DETINJSTVA

DESANKA MAKSIMOVIĆ: ČAROLIJA; izabrane pesme i priče; izbor Miroslav Antić

DNEVNIK, Novi Sad, 1987.

Izdavač IRO „Detinjstvo“ Novi Sad

Pročitajte više:

Desanka Maksimović – PESME, BIOGRAFIJA, CITATI

Miroslav Mika Antić – POEZIJA, CITATI, ZANIMLJIVOSTI, PROZA

POEZIJA – Najlepše pesme, poeme, soneti, citati i biografije domaćih i stranih autora

PROZA – Pojam, autori, knjige, citati… / Plejada veličanstvenih

PESME ZA DECU – Otpevane pesme, Recitacije, Tekstovi pesama, Knjige, Video

BAJKE i LEGENDE – Najlepše bajke i legende svih vremena, narodne bajke, bajke najpoznatijih autora…

Kutak za decu – PESME, BAJKE, KNJIGE, CRTANI FILMOVI…

Knjige u pdf formatu ~ Biblioteka elektronskih knjiga

MUZIKA ~ Muzičko zvezdano nebo ~ Tekstovi pesama, biografije, citati, zanimljivosti, koncerti, video…

BISTROOKI – Kutak za bistrooke

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)