Fjodor Tjutčev – Biografija

Fjodor Tjutčev – Biografija

Fjodor Ivanovič Tjutčev (1803-1873) spada u najveće ruske pesnike. Njegovo mesto unutar ruske poezije najčešće se određuje kao most između romantizma prve polovine devetnaestog veka i moderne ruske poezije iz prvih decenija dvadesetog veka. Brjusov, Blok, Mandeljštam, Pasternak i drugi veliki pesnici lirsko-refleksivne struje ruskog simbolizma svoju osnovnu inspiraciju nalazili su pre svega u Tjutčevljevoj poeziji. Na njegovo duhovno formiranje pre svega je uticalo detinjstvo, koje je proveo u prirodi.

Višedecenijska diplomatska služba samo je produbljivala tu ljubav i izoštravala njegov unutrašnji vid. Pesničko iskustvo je dodatno obogatio prevodeći neke od najvećih romantičarskih evropskih pesnika, između ostalih Getea, Šilera, Hajnea, Igoa, Lamartina, Bajrona, kao i Šekspira. Ophrvan tugom zbog smrti dece i starijeg brata poslednjim godinama života, bio je potpuno ravnodušan prema sve većoj popularnosti svoje poezije. Na čuđenje lekara, svest ga nije napuštala do poslednjeg trenutka.

Fjodor Tjutčev (rus. Фёдор Иванович Тютчев; Ovstug, 5. decembar 1803 — Carsko Selo, 27. jul 1873), bio je poznat ruski pesnik, diplomata.

Stanovao je u Minhenu, Torinu, poznavao je Hajnea, Šelinga. Tjutčev nije bio profesionalni književnik i nije uzimao učešća u književnom procesu.

Tjutčev napisao je približno 400 pesama. Njegove rane pesme zasnovane su na tradiciji ruske poezije 18. veka. 1830. Tjutčev potpao je pod uticaj evropejskog romantizma. Pisao je filosofske pesme o svemiru, prirodi i čoveku. 1840. napisao je nekoliko članaka o Rusiji i zapadnoj civilizaciji. 1850. Tjutčev je stvorio pesme u kojima ljubav kao tragedija je glavna tema. Ove ljubavne pesme su objedinjene u «Denisjevski» ciklus: naziv ukazuje na ljubavnicu Tjutčeva Elenu Aleksandrovnu Denisjevu. 1860. i 1870. Tjutčev je pisao uglavnom političke pesme.

Njegova najpoznatija pesma je Silentium!, stih iz ove pesme „izrečena misao je laž“ jedan je od njegovih najpoznatijih aforizama kao i „Rusija je umom neshvatljiva“.

Fjodor Tjutčev PESME, BIOGRAFIJA, CITATI

Foto kolaž: Bistrooki
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)