Rabindranat Tagore – GRADINAR

Rabindranat Tagore – GRADINAR ( Zbirka pesama) / Video, Recitacije, Tekstovi pesama

GRADINAR (Zbirka pesama) je izbor od 85 ljubavnih pesama sačinjen i objavljen 1912.

PESME IZ ZBIRKE GRADINAR

GRADINAR 1 (Uvodna pesma)

GRADINAR 2 (Pesniče, veče se primiče…)

GRADINAR 3 (U zoru bacih svoju mrežu…)

GRADINAR 5 (Nespokojan sam…)

GRADINAR 6 (U kavezu je bila pitoma ptica…)

GRADINAR 14 (Tek što je podne minulo…)

GRADINAR 21 (Šta je to privuklo mladoga putnika…)

GRADINAR 29 (Govori mi, dragane!)

GRADINAR 30 (Ti si večernji oblak…)

GRADINAR 31 (Moje srce, ptica divljine…)

GRADINAR 41 (Čeznem da ti kažem najdublje reči…)

CITATI

„Kada pročitamo njegove pesme shvatamo kako je beskrajno dobro i utešno verovati u čoveka. To je stvarna vrednost poverenja u Istinu, koja je tako krajnje retka u živom čoveku, koja je potrebna mladima i za kojom oni najviše vape.“ (Jehudi Menjuhin)

“Pesnik nema političke misije, niti određenog zadatka. Pesnik treba da stvara lepe pesme, to jest da nalazi lepe oblike za naše misli. Pesnik ne mora imati moralnu misiju. Ali samim tim što stvara lepo on pomaže ljudima da budu bolji, i istinu im čini primamljivom.“ (Tagore)

„Složene reči same po sebi nisu poezija, tek ritam čini da budu to. Jer ritam je sve, zvuk, svetlost. Život je večni ritam življenja i umiranja, onog što jeste i onog što nije. Osnovna razlika između zlata i žive jeste u ritmu njihovih atoma. Ako tražite ružu u njenim kruničnim listićima i prašnicima, nećete je naći, nego u njihovome ritmu, u ružinom izgledu. I umetnost je onaj čarobni štapić koji ritmom sve oživi. U sanskritskom jeziku reč pesnik znači onaj koji vidi i čini da mi vidimo”. (Tagore)

Rabindranat Tagore / Tagor PESME, CITATI, BIOGRAFIJA

Foto kolaž: Bistrooki – www. balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)