Vasile „Vasko“ Popa (Grebenac, 29. jun 1922 — Beograd, 5. januar 1991) je bio jedan od najpoznatijih pesnika na srpskom jeziku, akademik i ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba. On je najprevođeniji srpski pesnik, preveden je na 20 jezika. Uvažavali su ga velikani kao što su Borhes, Ginter Gras, Pablo Neruda, Artur Miler…

BIOGRAFIJA

Moje osećanje sveta je, možda, inat. Neki nasleđeni, neutoljivi, vajkadašnji. Teranje inata svemu što nije u skladu sa željom, sa čežnjom, sa snom, sa njihovim ostvarenjem. I taj inat, to je jedan od načina da se postigne sklad sa svetom. Pesma je, u stvari, oličenje tog sklada, bez koga je teško, bez koga je u krajnjoj liniji nemoguće živeti…(Vasko Popa Miroslavu Miki Antiću za novosadski „Dnevnik“, u jednoj od retkih izjava za novine)

PESME:

VRATI MI MOJE KRPICE

OČIJU TVOJIH DA NIJE

PRE IGRE

RUŽOKRADICE

BEOGRAD

MASLAČAK

VELEGRADSKA PESMA

ZEV NAD ZEVOVIMA

Pitaju te šta znači tvoja pesma. Zašto ne pitaju drvo jabuke, šta znači njen plod – jabuka? Da ume da govori, drvo jabuke bi im, po svoj prilici, odgovorilo: – Zagrizite u jabuku pa ćete videti šta znači! (Vasko Popa, „Tajna pesme“)

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)