Lav Nikolajevič Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj – CITATI, BIOGRAFIJA, DELA, PRIPOVETKE, ZANIMLJIVOSTI

Lav Nikolajevič Tolstoj je za života stekao svetsku slavu pisca gorostasa – bio je gorostas po delu, po duhu i po moralu. Nemirnog i istraživačkog duha, osim književnosti, svoj život je posvetio filozofiji, umetnosti uopšte, pedagoškim idejama, socijalnoj pravdi i porodici. Čitan i poštovan i u svoje doba i danas, obezbedio je svoje mesto u večnosti.

Biografija i bibliografija

CITATI

Tolstoj o Dostojevskom

ODABRANE PRIPOVETKE:

KAVKASKI ROB (KAVKASKI SUŽANJ)

OD INATA NEMA GOREG ZANATA

LAŽNI KUPON

TRI PITANJA

KRATKE PRIČE I BAJKE:

DVA DRUGA

“Nama je dato jedno, ali zato neotuđivo blago ljubavi. Samo voli, i sve je radost: i nebo, i drveće, i ljudi, pa i ti sam. A mi tražimo sreću u svemu, samo ne u ljubavi. I to traženje sreće u bogatstvu, vlasti, slavi, izuzetnoj ljubavi, sve to ne samo što ne pruža sreću, nego je sigurno oduzima.” (Tolstoj, 21. juna 1909. godine)

Kada 1901. godine nije dobio (tada prvi put dodeljenu) Nobelovu nagradu rekao je: “Primo, to me lišilo velikih neprilika, neprilika da raspolažem tim novcem koji, kao i svaki novac, po mom uverenju, može samo dovesti do zla. Secundo, to je bio povod da mi se iskaže čast i da osetim užitak primajući izraze simpatija od toliko ljudi koje visoko cenim iako ih ne poznajem.”

Imao je visoko razvijenu socijalnu svest i empatiju za ljude, pa je pomagao siromašnima, posebno za vreme velike gladi u Rusiji 1891. godine kada je otvarao narodne kuhinje. Caru Nikolaju II piše 1902. godine i zahteva od njega da ukine privatnu svojinu i skine “taj jaram koji sprečava narod da izrazi svoje želje i potrebe”.

U Jasnoj Poljani je pokušao da realizuje svoje pedagoške ideje, pa su učitelji iz raznih delova Rusije dolazili da uče od čuvenog pisca. I pored neuspeha svog pedagoškog eksperimenta Tolstoj je nastavio da pomaže škole i stipendira učenike i zalaže se za reformu školstva u Rusiji.

Foto kolaži: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)