Boris Pasternak

Boris Pasternak (1890-1960) je jedan od najznačajnijih ruskih pisaca 20. veka i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1958. godine. U njegove najvažnije pesničke knjige ubrajaju se Teme i varijacije, Moja sestra život, Drugo rođenje, kao i poeme na temu Revolucije: Visoka bolest i Poručnik Šmit. Iako je bio uspešan i kao novelista svoju svetsku slavu duguje pre svega romanu Doktor Živago i Nobelovoj nagradi. Slavi Doktora Živaga doprinela je ekranizacija koju je uradio Dejvid Lin, sa Omarom Šarifom u glavnoj ulozi.

PESME

TALASI

O, da sam znao da je tako…

Život – sestra moja

ZIMSKO NEBO

Ne kao ljudi, ne bogovetno…

KO ŽARAČ PEPEO BRONZANI

MEĆAVA

OVDE JE IZGUBIO ZAGONETNOST NOKAT TAJANSTVENI

Februar

PROLEĆE

Knjiga je kockasto parče vrele savesti koja se puši — i ništa više. – Boris Pasternak

Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)

 

Foto kolaži: Bistrooki - www. balasevic.in.rs / Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)