Aleksandar Blok

Aleksandar Aleksandrovič Blok (rus. Александр Александрович Блок; Sankt Peterburg, 16. novembar 1880 — Petrograd, 7. avgust 1921) je bio ruski pesnik, najznačajniji predstavnik ruskog simbolizma. “Glavni pesnik Srebrnog veka” – to je u ruskoj kulturi bio i ostao Aleksandar Blok. Neki ga nazivaju “poslednjim pesnikom – plemićem” koji je živeo u vreme propasti ruskog plemstva.

“Život i poezija su jedno te isto.” – Aleksandar Blok

PESME i POEME:

Čekô sam dugo, dođe kasno…

DVANAESTORICA

Močvarski duhovi

Ne pevaj mi ni nežno, ni slatko…

Noć, ulica, fenjer, apoteka…

O legendi, o bajci, o tajni…

Pred prolećnu sjaja horu…

Prođoše godine, al’ ti – sve ista…

RUSIJA

Sred zatona je našeg — znaš li —…

Ti odlaziš u suton rujni…

U polutami crkve…

Knjiga je – velika stvar ako čovek zna njome da se koristiti. – Aleksandar Blok

Aleksandar Aleksandrovič Blok (1880-1921) – ruski pesnik, dramski pisac, publicista. Čovek, koji je bio iskonski i do kraja čestit u traženju umetnički tačnih odgovora na korenita pitanja bića ličnosti i naroda. Trezna surovost mašte, vernost uvek neizrecivoj tajni pretvorila se kod njega u tragičnu, na rubu očajanja, energiju samopregorne ljubavi, prihvatanja istine svoje zemlje. Proživeo je u sebi epohu i postao je sam – epoha. Njegovo delovanje na dušu ruskog stiha je – zagonetno, beskrajno, razgovetno i stalno.

“Živeti vredi jedino tako da stalno ispostavljamo preterane zahteve životu: sve ili ništa; čekati nemoguće; verovati ne u “ono čega na svetu nema”, već u ono što bi moralo da bude na svetu; uprkos tome što ga sada nema i zadugo ga biti neće. No, život će nam to jednom dati, zato što je – predivan.” Aleksandar Blok

“Ako volite moje pesme, savladajte njihov otrov i pročitajte u njima budućnost”, govorio je poslednji veliki ruski poeta Aleksandar Blok. Na razmeđi dva uzbudljiva stoleća, “taj tragični tenor epohe”, kako ga u stihu naziva Ahmatova, okončava svojim pesmama jedno i počinje novo doba ruske poezije.
Otišao je s kišom, iz sivog neba nad sivim Petrogradom, 7. avgusta 1921. godine.
Na vest da je Blok umro, Marina Cvetajeva piše iz Moskve Ani Ahmatovoj u Petrograd:
“Ne čudi to što je on umro, već to što je živeo. Jer, Blok predstavlja jedinstvenu svetkovinu duha, pa je pravo čudo kako ga je život takvog uopšte i prihvatio.”

Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)