Žak Prever

ŽAK PREVER – PESME, CITATI, BIOGRAFIJA, ZANIMLJIVOSTI

Žak Prever / Jacques Prévert (1900 — 1977) je bio francuski pesnik i pisac scenarija. Prever je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika XX veka.

„Kad istina nije slobodna, ni sloboda nije istinita.“ (Žak Prever)

Žak Prever, pesnik svakodnevice – Radivoje Konstantinović

Miroslav Mika Antić – ČARI PREVERA

PESME:

BARBARA

TA LJUBAV

Paris at night (Pariz noću)

ZA TEBE LJUBAVI

INVENTAR

Poruka

Jutarnji doručak

Narandža

Lepoto

VRT (Bašta)

„Žak Prever je pisao poeziju koju vole svi: i odrasli, i deca, i ljudi visokog obrazovanja i oni koji imaju samo osnovnu školu. Zato što Prever na divno jednostavan način izražavao najdublja i najtananija osećanja svih nas, zato što je plemenit, nežan i duhovit. Zato što nikad nije napisao reč ‘mržnja’.“ (Radivoje Konstantinović)

04. 02. 1900. godine u okolini Pariza je rođen književnik Žak Prever. Pisao je pesme, drame, priče za decu i scenarije za filmove, a u nekim od tih filmova je i glumio.

Kada se 1946. godine pojavila njegova prva zbirka pesama „REČI“, postigla je nezapamćen uspeh. Francuska je dobila svog istinski narodnog pesnika, čije su mnoge pesme komponovane i postale šansone koje su pevali Iv Montan, Edit Pjaf, Net King Kol, Marlen Ditrih, Žilijet Greko…

Pristupio je nadrealistima 1925. godine, ali ih je zbog sukoba sa Bretonom napustio. Dugo je čekao na priznanje kritike, tek je 1973.dobio Veliku nagradu Udruženja francuskih pisaca, a 1975. sa svojim bratom Pjerom, poznatim filmskim rediteljem, dobio je Veliku nacionalnu nagradu za film i scenario.

Foto kolaž: Bistrooki – www.balasevic.in.rs
Preuzimanje delova tekstova, tekstova u celini, fotografija i ostalog sadržaja na sajtu je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu ili fotografiji na www.balasevic.in.rs. Ispoštujte naš trud, nije teško biti fin. :)